Det är viktigt att lägga en bra grund inför en löneförhandling. Börja med att ta reda på vad du själv vill. Hur ser ditt drömscenario ut och vilken är din lägsta gräns? Vi har sammanfattat Johan Lagerbielkes bästa tips och med hjälp av dem kommer du vara väl förberedd inför din nästa löneförhandling.
Fem tips inför löneförhandlingen
1. Fundera ut ditt drömscenario
Hur skulle du vilja ha det? Ta reda på vad den bästa möjliga utkomsten är för dig. Det är inte säkert att det blir just så men det ger dig något tydligt att sikta emot när du blir erbjuden alternativ.
2. Ta reda på din lägsta gräns
Ta reda på vad du minst kan tänka dig i lön och lägg dig snäppet över. En lönejämförelse kan hjälpa dig att få kunskap om vad som är en rimlig nivå att lägga sig på.
3. Slipa på dina argument
Håll dig till objektiva kriterier. Vad tjänar andra i din position samt vilka meriter har du som styrker dig? Konkreta exempel är svåra att argumentera emot.
4. Förstå din motpart
I en förhandling är det viktigt att se båda sidor. Tänk inte bara på vad du vill ha utan även vad du kan ge. Om du förstår vad din motpart värdesätter är det lättare för dig att komma med säljande erbjudanden.
5. Be om betänketid
Ibland kan det vara svårt att ta stora beslut direkt på plats. Våga be om betänketid. Faktum är att vilja tänka över saker får dig att framstå som mer seriös.
Undvik att göra detta vid löneförhandling
Bli inte för fäst vid din egen vision
Även om ditt drömscenario känns otroligt lockande är det viktigt att komma ihåg att du är del av en förhandling. Du måste vara beredd att överväga din motparts förslag också.
Använd inte känslor som argument
Vad du tycker och känner är inte lika relevant som meriter och statistik. Försök att undvika att ”tycka” att du ska ha högre lön. Det fungerar dåligt som argument.
Du vet väl att ett av de mest effektiva sätten att höja din lön på är att byta jobb. Vi letar alltid efter nya talanger – ta en titt på våra lediga jobb.
Här kan du läsa alla Johan Lagerbielkes tips.
Hur ofta ska man löneförhandla?
Hos många företag och organisationer sker årligen en så kallad lönerevision som brukar specificeras i löneavtalet. Däremot är det viktigt att skilja på en lönerevision och en löneförhandling, då lönerevision snarare bör betraktas som en typ av avstämning. Du behöver därför inte vänta tills din årliga löneavstämning för att förhandla om din inkomst.